Varför är det så svårt att hitta på kommunens webb?
Maria, vad anser du vara den största orsaken till att besökare inte hittar rätt på en kommunwebb?
Alla webbplatser är olika, men det finns två stora delar som man behöver fundera på lite extra. Det ena är ju att man ställer in sökmotorn så att den har den viktning som krävs och att den tar hänsyn till de metadata man tror behövs. Men när det är gjort måste man jobba aktivt med sitt innehåll.
Vad är den största utmaningen med innehållet på kommunernas webb enligt dig?
Ett problem som ofta ställer till det på kommunala webbplatser (och många andra för den delen) är att innehållet är alldeles för omfattande och för krångligt skrivet. Tyvärr har innehållet många gånger ett inifrån-ut perspektiv och att man inte tillräckligt aktivt uppdaterar och anpassar det för webbesökaren, vilket ställer till det för både sökmotorn och besökaren.
Vad menar du att redaktörerna behöver göra?
Det är egentligen ganska enkelt. Vi brukar säga ”Skit in – skit ut” för att påtala vikten av att göra ett bra förarbete för att få ett bra utfall. Precis så är det med sökmotorn. Det krävs helt enkelt bra innehåll för att sökmotorn ska leverera ett bra resultat. Om vi har en webbplats med en lagom mängd innehåll som besökaren är intresserad av och som är skriven på ett sätt som besökaren förstår, så kommer sökmotorn mycket lättare kunna presentera ett bra resultat.
Det låter så enkelt, men hur gör man i praktiken?
Ja, det är enkelt i teorin, men i praktiken är det många viljor och det krävs ett helt nytt synsätt på vad webbplatsen är till för och hur man ska jobba med den. För att lyckas fullt ut måste hela organisationen jobba mot samma håll.
Till att börja med krävs det en hel del förankring internt och för att lyckas med det jobbar vi på 7minds med mätningar av olika slag. Vi behöver äkta fakta för att övertyga och det får vi genom mäta besökarnas beteende, redaktörernas arbete, chefernas åsikter med mera. När vi kan visa konkret vilka förbättringar vi kan göra är förankringsarbetet mycket lättare.
Man måste gemensamt bestämma sig för varför man har sin webbplats och vem den är till för. Har man bestämt sig för att den är till för medborgaren, så måste man också låta det genomsyra allt man gör.
Jag träffar ofta kommuner där det finns en uppfattning om att allt som rör en kommunal verksamhet måste finns på webbplatsen. Vem är det som har sagt det? Det är ju helt sant att det mesta som sker inom en kommunal verksamhet är offentliga handlingar, men det innebär ju inte att allt måste finnas på webbplatsen. Den ska bara innehålla det som är intressant för den breda massan och lösa de vanligaste problemen som medborgarna har. Hur många kommuner har inte idag en massa sidor som aldrig besöks?
Jag tror att majoriteten av alla kommuner skulle kunna halvera mängden innehåll på sin webb idag. Om vi skulle tänka så istället skulle vi kunna få mycket bättre webbplatser som besökarna hittar på. Som en bonus på det hela skulle vi också kunna minska antalet redaktörer och på så sätt få ett smidigare arbete med webbplatsen. En win-win lösning för alla med andra ord.
Är du intresserad av att veta mer hur 7minds arbetar kan du följa 7minds och Maria på Twitter eller läsa mer på 7minds blogg.